9671 V/UHF SMT GBDŞ Modem Kodları Platform Uyumlandırma

GBDŞ (Geniş Bant Dalga Şekli) modem yazılımının 9671-SMT (Sabit Merkezi Telsiz) üzerinde çalıştırılması hedeflenmektedir. Bu amaçla:

  • Hedef donanımın GBDŞ uyumluluğu için doğrulanması
  • FA (Frekans Atlamalı) modu için  uyumlandırmanın yapılması
  • SF (Sabit Frekans) modu için  uyumlandırmanın yapılması
  • Doğrulamaların daha verimli şekilde yapılması için otomatik test altyapısının geliştirilmesi

planlanmıştır. Tüm uyumlandırma çalışmalarının donanım üzerinde değişiklik yapılmasına gerek kalmadan gerçekleştirilmesi öngörülmektedir.

9671-SMT (Arketel Lab)

GBDŞ Modem Kodlarının Uyumlandırılması

Bu uyumlandırma çalışmasında 9661-AG29661-AG2 ve EHKET telsizlerinin GBDŞ Modem kaynak kodları baz alınarak 9671-SMT’ye uyumlu halde çalışacak GBDŞ Modem kodu geliştirilmektedir. Bu uyumlandırma FA ve SF modları için ayrı ayrı yapılmaktadır.

Modem Kodları, donanım ayarlamalarının yapılması, fiziksel seviyeye çıkacak sinyallerin üretilmesi, gönderilecek verinin paketlenip kodlanması, gelen veri paketinin kodunun çözülmesi vb. gibi GBDŞ’nin üst katmanları ve fiziksel seviye arasında yapılması gereken görevleri yerine getirir. GBDŞ Modem Kodları iki parçadan oluşur:

  • MDY (Modem Donanım Yazılımı)
  • MRAY (Modem RF Arayüz Yazılımı)

MDY, işlemci üzerinde geliştirilen işletim sistemi kullanmayan bir yazılımdır. MRAY, FPGA kodlamasının bulunduran, VHDL dili kullanılarak geliştirilmiş FPGA yazılımıdır.

9661-AG2 (Arketel Lab)

Otomatik Test Altyapısı

Otomatik Test Altyapısı, proje kapsamında geliştirilen yazılımın doğrulamasının büyük oranda otomatikleştirilmiş halde yapılmasını hedeflemektedir. Bu hedefi gerçekleştirmek için testleri yönetecek bir uygulama geliştirilmektedir. Testler kullanıcı tarafından başlatılır ve ardından sırayla uygulama adımları koşar, otomatikleştirmeye müsait olmayan adımlarda kullanıcıya yönerge mesajları ve adım kontrol mesajları ile kullanıcının etkileşimiyle testi yönetir. ASELSAN Telsizlerinin yönetiminde test uygulaması ve telsizler arasında iletişim SNMPv3 protokolü üzerinden sağlanır. Testlerde kullanılan bilgisayarların yönetimi de test uygulaması tarafından yapılır. Test bilgisayarları arasında TCP, UDP, FTP gibi iletişim protokolleri ile veri gönderimi, telsizler arasında arama başlatma vb. yeteneklerin uygulama tarafından yönetilmesi ile kullanıcı etkileşimi gereksinimi olabildiğince azaltılır.

Otomatik Test Altyapısı